Dlaczego marnowanie żywności ma negatywny wpływ na środowisko?
Dlaczego wyrzucamy? Ponieważ dany produkt:
a) traci swój termin przydatności do spożycia
b) jest niewłaściwie przechowywany
c) przygotowujemy z niego zbyt duże porcje posiłków
d) brak nam pomysłu na jego wykorzystanie
Jak wygląda ekologiczny aspekt marnowania żywności?
Wyrzucając produkty spożywcze marnujemy energię i wodę potrzebną do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności, a także produkujemy więcej odpadów.
Trzeba pamiętać, że na wyprodukowanie danego produktu żywnościowego została przeznaczona określona ilość wody i energii. Już sama produkcja (pomijając transport i dystrybucję) generuje wysokie koszty ze strony środowiska. Przykładowo 1 kg wyrzuconej wołowiny oznacza zmarnowanie aż 5-10 ton wody, które użyto na jej wyprodukowanie!
Produkcja żywności jest także bardzo energochłonna - oznacza to konkretny przelicznik kilowatogodzin energii zużytych w procesie produkcyjnym danej żywności.
Około 20% produkcji ogółu gazów cieplarnianych wiąże się z produkcją, przetwarzaniem, transportem i przechowywaniem żywności. Metan pochodzący z gnijącej żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszym gazem cieplarnianym niż CO2.
Jeżeli znajdujemy się w grupie osób, którym często zdarza się wyrzucać żywność, a chcemy to zjawisko w jakiś sposób ograniczyć, to bardzo pomocna może okazać się dla nas strona niemarnuje.pl, która ma za zadanie pokazać konsumentom, jak w prosty sposób unikać marnowania żywności.
Zawiera ona zakładki, które przedstawiają konkretne działania pomagające zagospodarować posiadaną żywność. Udziela ona odpowiedzi na podstawowe pytania dotyczące tego problemu: Jak planować zakupy oraz porcje posiłków? Jak przygotowywać potrawy, by niczego nie zmarnować? Jak prawidłowo przechowywać żywność?
Warto zmienić swoje przyzwyczajenia i propagować przyjęcie nowych postaw sprzyjających środowisku naturalnemu.
Obejrzyj: Zanim wyrzucisz żywność - pomyśl.
Posłuchaj: Dlaczego wyrzucamy jedzenie i dlaczego warto tego unikać?
Przeczytaj: Nie marnuj jedzenia! - wywiad z Marią Gosiewską z Federacji Polskich Banków Żywności